angsten overwinnenburn-out moederschapPerfectionismePersoonlijke groei

Ik schaam me kapot

Ken je dat, dat gevoel dat je het liefst zou wegkruipen, een warm gezicht. Dat benauwde gevoel dat ons, wanneer we erdoor worden overspoeld, het idee geeft dat we heel klein, waardeloos en nooit goed genoeg zijn. SCHAAMTE.

 

Ik las hierover in het boek van Brené Brown “de moed van imperfectie” en realiseerde me dat deze emotie op zoveel vlakken in je leven impact heeft. Ik wil graag mijn inzichten met je delen.

 

Het verschil tussen schaamte en schuldgevoel is dat je bij schuldgevoel denkt “wat ik deed was slecht” en bij schaamte denk je “ik ben slecht”. Dit gaat dus echt diep tot in je kern. Hierbij kan de overtuiging ontstaan dat als je jezelf echt helemaal zou laten zien met wie jij bent en wat jij verlangt dat je afgewezen zal worden door de mensen om je heen.

 

#Schaamte kan ervoor zorgen dat je jezelf klein blijft houden. Ik weet dat dat bij mij zeker wel het geval is geweest. Want ja, wat zullen andere mensen wel niet denken van alles wat ik doe of wat ik te vertellen heb? Wat nou als ik word afgewezen door de mensen waar ik van hou? Of erger nog, door iedereen! En wat zullen mensen wel niet denken als ze ontdekken dat ik een #postnatale depressie heb gehad. Ze zullen me afkeuren als moeder blablabla en ga zo maar door. 

 

En dat allemaal door een emotie die zo sterk is dat hij je kan bevriezen en op je plaats houden.

 

Zoals Brené het beschrijft is schaamte iets wat we allemaal kennen. Schaamte is universeel en een van de meest primitieve emoties die wij als mens ervaren. Als schaamte de universele angst is om geen liefde waard te zijn en er niet bij te horen, en als liefde en het gevoel erbij te horen aangeboren basisbehoeften van alle mensen zijn, dan zal duidelijk zijn waarom schaamte wel de belangrijkste sociale emotie wordt genoemd.

 

Het draait puur om angst. De angst om in de ogen van anderen slecht te zijn, niet goed genoeg. En het ligt op de loer op allerlei plekken in je leven:

 

·      Schaamte omdat jij je leven anders wilt leiden dan wat de standaard is. Durf je hierbij buiten de lijntjes te kleuren? Het anders te doen dan anderen?

 

·      Schaamte omdat je partner bij je weg is gegaan en hier jouw gevoel van eigenwaarde mee heeft beschadigd.

 

·      Schaamte voor je lichaam wat bijvoorbeeld weer doorwerkt in het feit dat je je niet op je gemak voelt op het strand of het zwembad en je vervolgens hindert hier vrijuit te spelen met je kind.

 

·      Je ongemakkelijk voelen bij andere vrouwen en je voortdurend afvragen wat ze van je vinden.

 

·      Vastlopen op je werk omdat de combi met thuis momenteel te zwaar is en hier niet over durven spreken, je gaat toch echt niet toegeven dat het je allemaal boven het hoofd groeit.

 

·      Niet vragen om waar je echt naar verlangt en echt laten zien wie jij werkelijk bent. Uh nee, wat nou als ik raar overkom of ze vinden me raar, ik zou me kapot schamen!

 

En wat denk je van het ouderschap? 

Daar kunnen aardig wat schaam momenten voorbijkomen. “Gedragen mijn kinderen zich wel zoals het zou moeten, of heeft pietje vanmorgen de boel weer op stelten gezet”. Voel je al die oordelende blikken van die andere moeders in je rug als je kind een drama bui heeft op het schoolplein. 

 

Poeh, het schaamrood staat op je kaken. 

 

Of wat denk je als je kind besluit een driftbui te hebben in de supermarkt. Hoe wanhopig je je dan kan voelen. Het mooie is dat we elkaar er ook graag aan helpen herinneren als er een situatie is waar je je voor zou moeten schamen. Het oordeel is snel geveild. Je voelt je dom, onnozel en je zou het liefst verdwijnen.

 

“Schaamte is het intens pijnlijke gevoel dat voortkomt uit de overtuiging dat we niet goed genoeg zijn en daarom geen liefde en verbondenheid waard zijn.”

 

Naar mijn idee is bescheidenheid het uitvoeren van schaamte. Het is goed om je bescheiden op te stellen. Je moet vooral niet te hoog van de toren blazen. Je wordt als je je niet bescheiden opstelt snel gezien als betweter of arrogant. Maar is dit niet gewoon de manier om onszelf in te dekken tegen jezelf wel kwetsbaar opstellen en het risico te lopen met het schaamrood op de kaken te komen staan? Als je je bescheiden opstelt zal je voor je gevoel veilig zijn voor situaties waarin je je kunt schamen. Alleen is dit toch echt maar een schijnveiligheid. Het gevoel van schaamte zit nog steeds in je lijf en het beperkt je om echt voluit in het leven te staan.

 

– Durf je op mensen af te stappen die je interessant vindt?

– Voel je dat jij net zo waardevol bent?

– Durf je de sprong te wagen richting je droom?

– Sta je zelfverzekerd voor jouw verhaal?

 

Geniet je dan al rennend en spelend samen met je kind. Zonder schaamte. 

En zonder dit gevoel van schaamte op hem of haar over te brengen?

 

Want dit is naar mijn idee waar het begint. Een kind is nog zo onschuldig als wat en is op een ontdekkingsreis waarbij wij de reisleider zijn. Het gevoel van schaamte van de mensen om hem heen zullen de zaadjes zijn die worden gepland in het kind. Wat ervoor zal zorgen dat hij uiteindelijk zijn gevoel van authenticiteit in een kamertje zal gaan plaatsen en zich zal conformeren aan wat er van hem wordt verwacht, want het kind wil erbij horen en zich geliefd voelen. Basisbehoefte 1.

 

Schaamte kan dus jouw gevoel van authenticiteit in de weg staan. En uiteindelijk ook dat van je kinderen.

 

Waar schaam jij je voor? Ben je bereid om dat te gaan onderzoeken voor jezelf zodat je jezelf hiervan kun bevrijden? EN ECHT IN VRIJHEID MET JEZELF LEVEN?

 

Ik onderzoek graag met je mee!

 

Liefs Sarah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *